Jednogarnkowy makaron ze szpinakiem w sosie pomidorowym – przepis wybitny
Lubisz makarony, przy których nie ma dużo pracy? Taką propozycją jest właśnie makaron ze szpinakiem w sosie pomidorowym. Wystarczy Ci jedna patelnia, by przyrządzić to jedno danie.
Makaron ze szpinakiem w sosie pomidorowym
Przepis jest banalny — czas po kolei przejść każdy krok, dzięki któremu za chwilę będziesz się zajadać tym pysznym makaronem, w którym pierwsze skrzypce gra szpinak i aromatyczny sos na bazie passaty.
Makaron ze szpinakiem w sosie pomidorowyn
4
servings10
minutes20
minutes450
kcalSkładniki do przygotowania makaronu ze szpinakiem w sosie pomidorowym
1 cebula
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy,
opakowanie świeżego szpinaku (500 g),
passata (750 ml),
opakowanie makaronu typu rurki,
2 łyżeczki koncentratu,
1 łyżeczka sosu sojowego,
pieprz,
sól,
zioła prowansalskie,
ser parmezan do posypania makaronu.
Makaron ze szpinakiem w sosie pomidorowym krok po kroku
- Kroimy w drobną kostkę cebulę i czosnek,
- na patelni rozgrzewamy oliwę,
- Przesmażamy cebulę i czosnek,
- Po chwili dodajemy szpinak,
- Smażymy chwilę składniki, a po chwili dolewamy koncentrat wymieszany z 1/4 szklanki wody,
- Gdy szpinak się zredukuje, wrzucamy surowy makaron i wszystko równomiernie mieszamy.
- Po chwili wlewamy passatę i znów całość mieszamy.
- Na tym etapie należy dolać solidną porcję wody, ok. szklanki. Gotujemy pod przykryciem makaron, co chwilę sprawdzając, czy przypadkiem na patelni jest wystarczająca ilość sosu. Jeśli wygotował się, to dolewamy wodę tak, by ciągle makaron był zanurzony.
- Po ok. 15 minutach nakładamy na talerz makaron i na koniec posypujemy startym serem — może być parmezan lub taki, jaki najbardziej lubisz.